Todelt målsetting

Stortinget skriver i forliket av 2004 i Innst. S. nr. 174 – 2003-2004:

”Komiteen vil understreke at den todelte målsetningen skal opprettholdes, og mener at det fortsatt skal være mulig med levedyktig næringsvirksomhet i landbruket i områder med rovvilt.

Komiteen mener livskvalitet og bosetning og næringsutvikling i distriktene må tas hensyn til ved forvaltningen av rovdyrene. Forvaltningen må etter komiteens syn gjennomføres på en måte som skaper tillit mellom lokalbefolkning og regionale og sentrale myndigheter.

Komiteen mener det må legges opp til en forvaltning av de fire store rovdyrene, som gjør det mulig fortsatt å drive med småfehold i områder med rovdyr.”

I rovviltforliket av juni 2011 gjøres det klart at dette fortsatt ligger fast:

"Norsk rovviltforvaltning skal skje innenfor rammen av bestemmelsene i naturmangfoldloven og Stortingets behandling av denne, Bernkonvensjonen og den todelte måsettingen etter rovviltforliket av 2004."

Rovviltforliket av 2004 gjelder fortsatt på de punkter hvor rovviltforliket av 2011 ikke innebærer noen endring. Dessuten innebærer det nye rovviltforliket viktige presiseringer av hvordan den todelte målsetningen skal forvaltes i praksis.

Les USS sin oppsummering av innholdet i rovviltforliket av juni 2011 her.

Les rovviltforliket Dokument 8:163 S (2010-2011) fra juni 2011 her.

Avbøtende tiltak  og erstatning

Et sentralt premiss i norsk rovviltpolitikk er at storsamfunnet skal betale erstatning for de skader og ulemper som rammer den enkelte. De som mister husdyr og tamrein til rovvilt skal ha erstatning, og Stortinget har vektlagt at det er storsamfunnet som må stå for avbøtende tiltak for å minske rovdyrtap og motvirke den frykten mange føler.

Rapportering

Artsdatabanken i Norge, Rovdata og Naturvårdsverket i Sverige har i samarbeid utviklet et rapporteringssystem (som også finnes som app, som er gratis) for gaupe, jerv, brunbjørn og ulv. I databasen er det mulig for alle å registrere observasjoner av spor, sportegn og synsobersrvasjoner av store rovdyr i Norge og Sverig. Registerinen kan skje via Skandobs Touch (App) og /eller på hjemmesidene til Skandobs.