Naturmangfoldlovens § 17 annet ledd gir adgang til å felle vilt, herunder fredet rovvilt, i nødverge for mennesker, bufé/tamrein, gris, hund og fjørfe:

"Vilt kan avlives når det må anses påkrevd for å fjerne en aktuell og betydelig fare for skade på person. Eieren, eller en som opptrer på vegne av eieren, kan avlive vilt under direkte angrep på bufe, tamrein, gris, hund og fjørfe."

Til forsvar for dyr gjelder nødverge ved direkte angrep. Men etter tredje ledd kan nødvergeretten utvides til å gjelde ved “umiddelbar og betydelig fare” dersom bestanden av rovdyr over tid har vært klart over bestandsmålet:

"Dersom bestanden av jerv, gaupe og bjørn over tid har vært klart over bestandsmålet, skal Kongen gi forskrift om adgang for eieren, eller en som opptrer på vegne av eieren, til å avlive jerv, gaupe og bjørn når avliving må anses påkrevd for å fjerne en umiddelbar og betydelig fare for skade på bufe, tamrein og gris. Dersom bestanden av jerv, gaupe og bjørn over tid har vært klart under bestandsmålet, eller ekstraordinære bestandsmessige forhold tilsier det, skal Kongen oppheve adgangen til avliving."

USS mener at endringen i tredje ledd ikke er en reell og praktiserbar utvidelse av nødvergeretten for å beskytte bufe og tamrein mot rovviltangrep, og at bestemmelsen burde vært formulert på samme måte som bestemmelsen om adgang til felling til forsvar av person.

Bestandsregulering av de store rovdyrene bør primært skje gjennom lisensfelling og kvotejakt. I tillegg kan forvaltningen ta ut skadedyr etter behov. Det er naturlig å se uttaket av dyr gjennom lisensfelling, kvotejakt og skadefelling i sammenheng med felling i nødverge for på den måten påse at den totale beskatningen ikke blir større enn hva myndighetene mener er ønskelig. I perioden 1987 – 2006 utgjorde nødverge kun 2 % av de store rovdyrenes samlede avgang. Samtidig har det vært en betydelig vekst i rovviltbestandene.

Redusert konflikt

Felling gjennom nødverge vil i større grad enn annet uttak rette seg mot de mest skadeorienterte individene i en rovviltbestand. Målrettet uttak av skadevoldende individer bidrar til å redusere konfliktene samtidig som dyreeier gis anledning til å beskytte sine dyr i en akutt situasjon.

Opprop om nødvergerett

USS har gjennom flere år samarbeidet med andre organisasjoner for å oppnå utvidet nødvergrett for husdyr og hund. Norges Bondelag, Norges Skogeierforbund, NORSKOG, Norges Fjellstyresamband, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norsk Sau og Geit, Norsk Kennel Klub, Utmarkskommunenes Sammenslutning og Norges Jeger- og Fiskerforbund gikk i forbindelse med Stortingets behandling av naturmangfoldloven i mai 2009 sammen om et opprop.