Krav om konsekvensutredninger

Mange kommuner har i dag verneområder innenfor kommunegrensene som samlet utgjør et betydelig areal og legger begrensinger på kommunenes arealdisponering og innskrenker mulighetene for næringsvirksomhet. For mange kommuner legger statlige vernevedtak beslag på mer enn 50 % av arealet, for noen kommuner så mye som 70-80 %.

USS mener det er behov for å konsekvensutrede også mindre verneområder, da disse kommer i tillegg til allerede eksisterende verneområder, og samlet legger betydelig beslag på de arealene som disponeres av lokalsamfunnet.

Det er et uttalt politisk mål med mindre konflikt i vernesaker. Konsekvensutredninger kan bidra til dette. Det er viktig for lokalsamfunnet at de konsekvensene som oppleves som følge av vernevedtaket blir utredet og vurdert. Det vil i ettertid også være lettere å akseptere et vernevedtak hvor de berørte vet at alle sider er blitt forsvarlig belyst.

I forbindelse med iverksettelsen av ny plan- og bygningslov 1. juli 2009, var også konsekvensutredningsforskriften opp til vurdering. USS avga i den forbindelse høringsuttalelse om hvorfor også mindre verneområder burde omfattes av konsekvensutredningsplikten. Les høringsuttalelsen nedenfor ved å laste ned PFD-en.

Miljødirektoratet har laget en veileder om Opprettelse av verneområder etter naturmangfoldloven, der man blant annet kan lese mer om konsekvensutredninger.

Sist oppdatert 8. april 2020