Utmarksforvaltningen i Sør-Norge

Utmarksområdene i Sør-Norge forvaltes i stor grad av lokalsamfunnene selv, av grunneierne i kommunen, gjennom kommunene som primær planmyndighet og gjennom fjellstyrer og allmenningsstyrer.

Det er hele 26 000 km2 statsallmenninger i Sør-Norge. Modellen med deling av eierrolle (Statskog) og forvaltning (fjellstyrene) gjør at det likevel samlet sett er et relativt stort innslag av lokal beslutningsmyndighet når det gjelder utmarksarealene i Sør-Norge.

For flere av de store verneområdene i Sør-Norge er det opprettet egne verneområdestyrer med representanter fra kommuner og fylkeskommuner som har arealer innenfor verneområdene (se egen artikkel om lokal forvaltning av verneområder)

Statlige pålegg begrenser det lokale handlingsrommet i arealplanleggingen, for eksempel i form av at betydelige arealer faller er vernet etter naturmangfoldloven eller er såkalte Inngrepsfrie naturområder (INON) hensynssoner og utvalgte naturtyper.

Utmarksforvaltningen i Nordland og Troms

Vesentlig annerledes er også situasjonen for betydelige arealer i Nord-Norge. I Nordland og Troms er det meste av utmarksarealene ansett for å være statens grunn, og eies og forvaltes av Statskog. Statens grunn i Nordland og Troms utgjør tilsammen omlag 28.000 km2. Verken de bruksberettigede eller kommunene er gitt noen formell posisjon når det gjelder forvaltningen av statens grunn i Nordland og Troms. Et regjeringsoppnevnt utvalg – Samerettsutvalg II – anbefaler i NOU 2007:13 og 14 at det innføres lokal forvaltning også i Nordland og Troms. Høringsuttalelsene til utredningen spriker, og Statskog og ulike nasjonale interesseorganisasjoner protesterer mot forslaget. Sametinget krever på sin side større samisk innflytelse. Det er usikkert hvilken behandling utvalgets innstilling vil få (se artikler om samerettsutvalget).

Da det i 2017 ble nedsatt et utvalg som skulle gjennomgå statsallmenningsloven og fjelloven, ble spørsmål om innlemmelse av Nordland og Trons i fjelloven holdt utenfor mandatet.

Utmarksforvaltningen i Finnmark

I Finnmark ble statens grunn i 2007 overført fra Statskog til Finnmarkseiendommen. Finnmarkseiendommen utgjør 95 % av landarealet i Finnmark. Finnmarkseiendommen er underlagt et styre med 3 representanter fra Sametinget og 3 representanter fra Finnmark fylkeskommune. Styreleder velges av hhv. Sametinget og Finnmarkseiendommen annet hvert år. Kommunene er ikke gitt noen formell posisjon i Finnmarkseiendommen.

Sist oppdatert 27. juli 2020