Skip to content

Statsbudsjettet 2025

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har i dag 7. oktober 2024 fremlagt regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025.

USS har gått igjennom de viktigste delene av forslaget, og har merket oss følgende punkter av særlig interesse for vår organisasjon:

Naturrestaurering og naturregnskap

Som en oppfølgning av naturmeldingen, foreslår regjeringen i statsbudsjettet for 2025 å styrke arbeidet med å tilrettelegge for bærekraftig bruk og bevaring av natur. Samtidig fremhever regjeringen kommunenes sentrale rolle i dette arbeidet.

I en pressemelding, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik at det til sammen er foreslått å bevilge 170 millioner kroner til flere nye naturtiltak. Disse er:

  • 50 millioner kroner til naturdata som grunnlag for utarbeidelse av naturregnskap
  • 30 millioner kroner til naturrestaurering rundt omkring i landet
  • 15 millioner kroner til natursats
  • 50 millioner kroner til villaks ved å fjerne gyro-smitte fra Drammensregionen og til å bekjempe pukkellaks i Troms og Finnmark
  • 10 millioner kroner til å beskytte villrein i oppfølging av villreinmeldingen
  • 10 millioner kroner til kunnskap om rovvilt og tamrein
  • 5 millioner kroner til jerv – forskningsprosjekt om tapsårsaker på sau og lam

For å stimulere til økt lokal innsats på restaurering av natur, innførte regjeringen i statsbudsjettet for 2024 en ny tilskuddsordning for naturrestaurering rettet mot kommuner, organisasjoner og private tiltakshavere. Det ble satt av 10 mill. kroner til dette formål. Departementet har nå for 2025 foreslår å øke denne tilskuddsordningen med 20 mill. kroner.

Om ordningen skriver departementet i sitt budsjettforslag:

«Tilskudd til restaurering vil særlig bli prioritert til planlegging og gjennomføring av konkrete naturrestaureringstiltak i kommuner som har vedtatt kommunedelplaner for naturmangfold, slik at tiltakene bidrar til å følge opp disse planene. Det kan også være aktuelt med tilskudd til andre restaureringstiltak i kommunal regi. Det stilles krav om langsiktige avtaler for bevaring av arealene. Det kan bli vurdert krav om en viss andel egenfinansiering. Tiltak som er kostnadseffektive, og som kan gjennomføres med god faglig kompetanse på naturrestaurering, vil bli prioritert.»

Rovvilt

Klima- og miljødepartementet varsler at regjeringen vil føre en mer restriktiv rovviltpolitikk med lavest mulig tap av beitedyr og der bestandsmålene for alle rovviltartene skal nås. Videre skriver departementet at

«Regjeringen bygger rovviltforvaltingen på rovviltforlikene, den todelte målsettingen, naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen. Regjeringen vil øke kunnskapen om tap av beitedyr og utvikle enda mer treffsikre tiltak.»

Som det fremgår i punktet om naturrestaurering ovenfor, er det som en oppfølgning av dette lagt inn i budsjettet 10 millioner kroner til å gjennomføre utredninger i særlig utsatte områder, for å finne og sette i verk tiltak for å redusere rovvilttap på tamrein i samarbeid med reindriftsnæringen. Videre er det lagt inn 5 millioner kroner til et forskningsprosjekt som skal gjennomføres med kommuner i Nord-Gudbrandsdalen for å skaffe forvaltningen mer kunnskap om hvordan jerv påvirker sau og lam, og hvordan vi kan få mer kunnskap om årsaker til tap i beitenæringen.

Motorferdsel i utmark

Klima- og miljødepartementet viser til Motorferdsellovutvalgets utredning, NOU 2024: 10 Ny motorferdsellov, som ble avlevert til departementet 21. mai i år. Utredningen har vært på offentlig høring, og det fremgår at Regjeringen tar sikte på å fremme en proposisjon til ny motorferdsellov til Stortinget våren 2025.

Villrein

Klima- og miljødepartementet  vil følge opp Stortingets behandling av Meld. St. 18 (2023–2024) Ein forbetra tilstand for villrein, jf. Innst. 374 S (2023–2024). En viktig oppfølging  vil være å utarbeide og vedta tiltaksplaner for Norges 24 villreinområder. I utgangspunktet legges det opp til at de seks første tiltaksplanene skal vedtas i 2025.

Som det kommer frem i punktet om naturrestaurering ovenfor, er det som en oppfølgning av villreinmeldingen også lagt inn 10 millioner kroner som skal brukes til tiltak innenfor stortingsmeldingens fem satsingsområder; arealforvaltning, ferdsel, villreinhelse, bestandsforvaltning og restaurering av villreinens leveområder. I tillegg styrker regjeringen Norsk villreinsenter som kompetansesenter for fagsaker og rådgivning til blant annet myndighetene. Regjeringen vil også prioritere arbeidet med å reetablere villrein i Nordfjella.

Arbeidet med stortingsmeldingen om villrein og tiltaksplaner har vært en viktig sak for USS i 2024, og USS vil følge opp saken tett utover vinteren.

Myr

I vedtak nr. 108, 1. desember 2022, ba Stortinget regjeringen om å legge frem forslag om forbud mot nedbygging av myr til utbyggingsformål i løpet av 2023.

I budsjettforslaget  vises det til at Miljødirektoratet har utredet et forbud mot nedbygging av myr, med forslag til ny lovtekst og forskrift. Miljødirektoratets forslag ble levert 1. desember 2023, og er til behandling i departementet. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Mineraler

Regjeringen la frem sin mineralstrategi 21. juni 2023 som en del av oppfølgning av Grønt industriløft. I sitt budsjettforslag for 2025 skriver Nærings- og fiskeridepartementet at oppfølging av strategien vil være en viktig prioritering i 2025. Videre skriver departementet at mineralloven skal være et godt redskap for en god og bærekraftig ressursforvaltning til beste for samfunnet, verdiskapingen og framtidige arbeidsplasser. I den forbindelse viser departementet til det pågående arbeidet med å følge opp Minerallovutvalgets rapport, NOU 2022: 8 Ny minerallov. Departementet er nå i gang med å følge opp utvalgets anbefalinger, og tar sikte på å legge fram en proposisjon om ny minerallov for Stortinget våren 2025.

Departementet har videre  foreslått å øke bevilgningen til NGU og DMF for anslått prisvekst og foreløpig anslått lønnsvekst. Det foreslås videre en bevilgning på 12,5 mill. kroner til DMF til sikring av farlige gruveåpninger, tiltak for å redusere forurensningen fra gamle gruveområder og til vedlikehold og kontroll med tidligere gjennomførte forurensningstiltak. I tillegg skal deler av bevilgningen benyttes til arbeidet med nødvendige vedlikeholds- og sikringstiltak på gamle gruvebygninger som eies av Nærings- og fiskeridepartementet. Det er videre satt av midler til blant annet å dekke utgifter knyttet til tiltak for Løkken gruver og opprydningsarbeid i Folldal.

USS har merket seg at det ikke er foreslått noen konsesjons- og/eller skatteregler som innebærer at en del av verdiskapingen blir igjen i de berørte lokalsamfunnene.

USS vil følge opp departementet tett både når det gjelder oppfølgning av mineralstrategien og ny minerallov.

Turistskatt

Nærings- og fiskeridepartementet uttaler at regjeringen i 2025 vil fortsette arbeidet som skal sikre at kommunene får juridisk handlingsrom til å kunne kreve inn besøksbidrag. Det er vist til Reisemålsutvalgets rapport, NOU 2023: 10 Leve og oppleve – Reisemål for en bærekraftig fremtid, som gir viktige innspill til regjeringens videre arbeid med reisemålsutvikling og besøksforvaltning. Departementet vil følge opp utredningen i samråd med berørte departementer.

USS vil i løpet av de neste dagene gå grundigere igjennom regjeringen Støres budsjettforslag, og vil følge det videre arbeidet med statsbudsjettet på Stortinget.