Skip to content

13/11 - USS krever at Brekk trekker trussel om beitenekt

I et felles brev til landbruksminister Lars Peder Brekk, krever Utmarkskommunenes Sammenslutning, Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norsk Sau og Geit at statsråden sørger for at Mattilsynets uhjemlede pålegg overfor 300-400 saueeiere om tiltaksplikt under trussel om beitenekt umiddelbart trekkes tilbake.

Organisasjonene er enige med Mattilsynet i at vedvarende tapsnivå i besetninger på over 20 % er uakseptabelt høyt, og at det er nødvendig å iverksette snarlige tiltak for å redusere tapene. Vi kan likevel ikke akseptere at dyreeiere pålegges uhjemlede tiltaksplikter under trusler om beiterestriksjoner, slik tilfellet er med Mattilsynets brev.

Statsråd Lars Peder Brekk har uttalt i Stortingets spørretime og på USS sitt landsmøte at Mattilsynets beitenekttrussel var “uklokt”. Mattilsynet har imidlertid ikke tatt disse signalene til etteretning, og per i dag må 300-400 dyreiere forholde seg til at de ifølge Mattilsynet er pålagt omfattende tiltaksplikter i den beitesesongen som starter i disse dager.

I brevet redegjør organisasjonene grundig for hvorfor vi mener Mattilsynet ikke har rettslig grunnlag for å pålegge plikter under trussel om beitenekt på den måten som er blitt gjort.

Dyreeierne har et rettslig vern mot erstatningsfritt å avstå fra bruk av beiteretten eller bli pålagt tiltak for egen regning når det er naturvernhensyn (vern av rovdyrstammene) som er til hinder for å redusere tapsårsaken.

Organisasjonene har fått innsyn i Mattilsynets juridiske vurdering i saken. Den rettsoppfatningen som Mattilsynet her legger til grunn er ikke i samsvar med grensene for tilsynets kompetanse, slik disse er fastsatt i dyrevelferdsloven og i den prinsipielle høyesterettsdommen i Rendalssaken. I brevet påpeker vi at Mattilsynet argumenterer stikk i strid med Rendalsdommens (og dyrevelferdslovens) grunnleggende forutsetninger.

Organisasjonene ber om at Brekk, som øverste ansvarlig for Mattilsynet, sørger for at brevene til sauebøndene trekkes tilbake umiddelbart, og at Landbruks- og matdepartementet samordner seg med rovviltforvaltningen for å undersøke hvilke muligheter som finnes for å redusere rovviltfaren i utsatte områder.

Les brevet til landbruksminister Lars Peder Brekk.

Les om saken i Nationen.