Skip to content

Nominasjon av kommuner til Årets Best Bærekraftige Hyttekommune 2022

Nominasjonen er åpnet!

Utmarkskommunenes Sammenslutning USS skal kåre «Beste Bærekraftige Hyttekommune» på landsmøtet 2022. Det er første gang denne prisen utdeles. Landsmøtet i USS finner sted 21. og 22. april på Hell.

Hyttepolitikk er et sentralt arbeidsområde for USS. I USS formålsparagraf heter det at «USS skal søke å styrke det lokale selvstyret i saker om forvaltning av utmark og bedre samspillet mellom hensynet til natur- og miljøvern og lokal næringsutvikling …. innenfor de rammer en bærekraftig utvikling og livskraftige lokalsamfunn tilsier». Det var landsmøtet 2021 som vedtok at USS skulle dele ut en årlig pris til «Beste Bærekraftig Hyttekommune».

Bakgrunn for prisen: Rammer for utbygging og bruk av fritidsboliger er et relativt nytt politikkområde. For mange i Norge er hytten mer å anse som en sekundærbolig. – I forbindelse med Covid-pandemien har interesse og engasjement rundt tema økt sterkt, både ifm. det såkalte «hytteforbudet» og med en stor økning i utbygging og omsetning av fritidsboliger som konsekvens av restriksjoner på utenlandsreiser. Det har utløst mer offentlig debatt rundt kryssende interesser som blant annet natur- og miljøvern, beitebruk og reindriftsinteresser.

I mer enn 70 år har den norske tradisjonen med å ha hytte/fritidsbolig noen timers reise unna primærboligen utviklet seg, uten at det har vært politisk fokus på de utfordringer og muligheter dette gir både lokalt og nasjonalt. Norges ca. 500.000 fritidsboliger ligger oftest i en annen kommune enn eierens primærbolig ligger, og ofte i en distriktskommune der antall faste heltidsinnbyggere (folketallet) er fallende og gjennomsnittsalderen på disse er stigende. Forskerne bruker begreper som deltidsinnbyggere som lever flerhushjemtilværelsen og noen forskere omtaler dette som rekreasjonsmessig byspredning, fordi eierne av fritidsboligene i stor grad er fra byene. Verken forvaltningssystemet generelt eller inntektssystemet spesielt, er innrettet etter hvordan nordmenn lever sine liv, eller hvor mange som tilbringer store deler av tiden i sin sekundærbolig.

USS mener at lokalisering, dimensjonering og finansiering av offentlig infrastruktur, beredskap og tjenesteproduksjon i større grad skal baseres på brukertall fremfor innbyggertall. Deltidsinnbyggerne utgjør i mange kommuner en vekstressurs – med økonomi, nettverk, arbeidskapasitet og hjerte for nærmiljøet rundt sekundærboligen – som i større grad kan utnyttes av vertskommunen.

Hva er en bærekraftig hyttekommune?

Vertskommunene har en stadig større oppgave med å gjøre nødvendige politiske avveininger rundt utbygging og bruk av sekundærboliger. Prisen som «Best Bærekraftige Hyttekommune» skal honorere en kommune som utmerker seg med sitt arbeid for bærekraftperspektivet i flest mulig henseender, og som slik kan være rollemodell for andre kommuner med samme muligheter og utfordringer. Kriteriene for dette arbeidet fremgår av statuttene for prisen.

Slik nomineres det:
Det er lagt opp til en enkel konkurranseform hvor kommuner, næringsorganisasjoner, bedrifter og andre kan nominere kommuner gjennom en begrunnet nominasjon. Statutter for prisen kan leses her.

Send inn forslag til kommuner som dere mener fortjener å bli vurdert, med en kort begrunnelse.

  • Nominasjoner – fyll ut nominasjonsskjema her
  • Nominasjonsfrist er 15. mars 2022
  • Komiteen for valg av vinner av den nasjonale prisen er: Erling Dokk Holm (samfunnsviter, journalist, forsker NMBU), Tor Arnesen (samfunnsforsker HInn/Østlandsforskning/Fjell-Nett-Forsk), Caroline Lund (USS-sekretariatet, Advokat (H) og Hanne Alstrup Velure (leder av USS)
  • Vinnere kåres på USS-landsmøtet 21.-22.april 2022